Herkullisen ruoanlaiton lisäksi etikka soveltuu mainiosti monenlaiseen puhdistamiseen. Toisin kuin teollisista kemikaaleista, etikasta ei synny jäämiä luontoon. Oikein annosteltuna etikalla puhdistamisesta ei jää myöskään etikan hajua.

Väkiviinaetikka puhdistaa yhtä lailla tekstiilejä, astioita kuin kodinkoneitakin. Happamuutensa vuoksi se ei kuitenkaan sovi polyakrylaatille, alumiinille, marmorille, kalkkikivelle eikä vanhoille emalialtaille.

Eroon pinttyneistä hajuista ja tahroista

Eikö hien haju lähde lenkkipaidasta? Liota vaatetta miedossa etikkaliuoksessa (½ dl etikkaa 5 litrassa viileää vettä) puolen tunnin ajan ennen normaalia konepesua.

Jos peset väriä päästäviä vaatteita, lisää myös pesuveteen 1 tl etikkaa 10 vesilitraa kohden. Mikäli vaate päästää edelleen väriä, lorauta hieman etikkaa myös huuhteluveteen.

Mikäli peset oikein pinttynyttä tahraa, liota tahra-aluetta vuoroin etikkaliuoksessa (puolet vettä, puolet väkiviinaetikkaa) ja ammoniakkiliuoksessa (teelusikallinen 10 % ammoniakkia sekoitettuna 2 dl:aan kylmää vettä).

Huuhtele ja kuivaa talouspaperilla aina liotusten välillä. Toista tarvittaessa 4–5 kertaa ja huuhtele lopuksi hyvin. Ammoniakin löydät apteekista.

Kovilta pinnoilta tahrat – kuten kuulakärkikynän muste puiselta pöydältä – lähtevät etikkaan kastetulla pyyhkeellä. 

Kodinkoneet ehommiksi

Etikkavesi tekee taikoja kalkkeutuneelle pyykinpesukoneelle. Kaada litra etikkaa ja 2 litraa vettä pesukoneeseen ja pese valkopesuohjelmalla.

Myös tunkkainen pakastin raikastuu, kun asetat sinne yön ajaksi laakean astian, jossa on 1 dl kiehautettua vettä sekoitettuna 1 dl:aan etikkaa. Pakastinta ei tarvitse edes sulattaa.

Kahvikin maistuu paremmalta, kun se on keitetty puhtaalla keittimellä. Kaada keittimeen 0,5 l vettä ja saman verran etikkaa. Keitä puolet seoksesta ja katkaise virta. Keitä loputkin puolen tunnin kuluttua ja huuhtele keitin lopuksi keittämällä kaksi kannullista pelkkää vettä. Ruskeat pikkutahrat irtoavat pannusta, kun niitä hinkkaa etikkaan kastetulla pyyhkeellä.

Astiat kiiltämään

Palauta teräskattiloiden kiilto keittämällä niissä ensin etikkavettä (2 osa etikkaa, 1 osaa vettä), lisää sitten teelusikallinen suolaa ja anna seistä yön yli. Myös lasit ja lautaset kirkastuvat, kun huuhtelet ne etikkavedellä. Laimeampi etikkavesi (1 osa etikkaa, 2 osaa vettä) sopii jopa astianpesukoneen huuhteluaineeksi!

Vinkki: etikka aina valmiina – myös puhdistukseen

Laita suihkupulloon etikkaliuosta, jossa on 1 osaa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Näin tehokas ja luonnollinen puhdistusaine on aina käytössäsi! Ikkunoiden pesuun soveltuvan puhdistusaineen teet sekoittamalla veteen muutaman tipan käsitiskiainetta ja lorauksen etikkaa.